Sumber resipi:@kualihelena,, thanks sedap dan ringkas , asal bahan daging saya tukar kepada ayam
Bahan-bahan diperap selama 20 minit:
300g isi ayam dihiris nipis dan panjang
1/4 cawan tepung jagung
2 sdm kicap manis (guna lebih untuk dapatkan warna yang gelap sebab ayam berwarna putih)
Bahan-bahan tumis:
2cm halia cincang
3 ulas bawang putih cincang
Daun kari (saya ganti dengan daun limau purut sebab tak ada stok)
Bahan-bahan sos:
2sdm sos tiram
2sdm sos cili
Susu segar tak bubuh
Lada putih
Sedikit gula tak letak
Sedikit seasonings
Caranya:-
Goreng daging/isi ayam sehingga bertukar warna kecoklatan dan garing. (Jangan goreng ayam terlalu lama dan garing sangat).
Angkat dan ketepikan.
Masukkan sedikit minyak dikuali, masukkan bahan tumis dan kacau sehingga wangi.
Kemudian masukkan sos tiram dan sos cili, kacau rata.
Masukkan sedikit susu (kalau guna dan kalau nak berkuah lebihkan).
Perisakan dengan gula, lada putih dan seasonings.
Akhir sekali masukkan daging/ayam, kacau sebati dan boleh dipadamkan api.
Jika suka pedas boleh tambah cili padi.
No comments:
Post a Comment