Sunday, 31 May 2020

Karipap Inti Kentang Udang Kering













Resepi kulit karipap by: via@bawangchannel ~  by: Mss January
Recooked by:@kim_kimberly1509
Bahan:
4 cawan tepung gandum
2 sdb tepung jagung
3 sdb margerine
1/2 cawan minyak
1/2 cawan air suam *larutkan dengan
1/2 sdt garam*

Caranya untuk kulit:
Campurkan tepung gandum dan tepung jagung, kacau rata. 
Panaskan minyak, masukkan margerine sampai cair dan mendidih. 
Tuangkan minyak panas kedalam bekas tepung. 
Gaulkan dengan sudip hingga sebati. 
Masukkan garam kedalam air suam, kacau sehingga garam larut. 
Tuangkan air kedalam bekas tepung, gaul sampai menjadi doh. 
Guna tangan untuk menggaul dengan mudah. 
Jangan dimasukkan banyak air nanti tidak menjadi. 
Bila dah sebati, perapkan dan tutup sehingga 30 minit ~ 1 jam. 

Inti karipap:
Resepi by:@kim_kimberly1509
6 biji ubi kentang potong dadu
1 bawang merah besar dicincang
3 ulas bawang putih cincang halus
1" halia cincang
1 sdt jintan putih
1 sdb udang kering rendam dan cincang
Daun kari
Daun ketumbar
1 sdb serbuk kurma
1 sdt serbuk perencah sup
Garam
Gula
Perisa
Minyak menumis
Air sedikit

Caranya:
Kukus/rebus kentang hingga empuk, toskan airnya dan ketepikan.
Masukkan minyak dikuali.
Tumiskan biji jintan putih, masukkan udang kering, kacau sehingga wangi.
Masukkan bawang merah, kacau hingga layu.
Masukkan bawang putih dan halia, kacau sebati.
Masukkan perencah sup dan serbuk kurma, masukkan ubi kentang dan sedikit air, kacau rata.
Masukkan garam, gula dan perisa secukupnya.
Masak sehingga rempah masak dan kering airnya.
Sejukkan inti baru diisi pada kulit karipap yang sudah digelek nipis.






No comments:

Post a Comment