Saturday, 30 May 2020
Rempeyek Udang
Resepi by:@kualihelena
Recooked by:@kim_kimberly1509
Tak makan udang saya gantikan dengan ikan bilis.
Bahan-bahan:
150g tepung beras
50g tepung ubikayu
1 kotak/200ml santan
1/2 sdt serbuk kunyit
1/2 sdt serbuk ketumbar
5 helai daun limau purut gunting halus
Garam ~ guna 1/2 sdt garam laut halys
Maggi cukup rasa
Bahan halus:
3 bawang putih
2 biji buah keras
Caranya:
Satukan kesemua bahan diatas kecuali udang dan daun limau purut.
Tuangkan santan secukupnya hingga mendapat adunan yang tak terlampau pekat atau pun terlampau cair.
Gaul sebati, masukkan limau purut. Panaskan minyak, cedok sedikit adunan dan letak sedikit udang ikan bilis)
Kemudian tuang di tep-tepi kuali.
Goreng hingga keperangan.
Angkat dan siap dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment