Resepi by:@kualihelena ~ resepi Asal Rendang Daging Ala Restoran Padang, thanks sis, sedap dan penggunaan Bahan yang tidak banyak😋
Recooked by:@kim_kimberly1509
Saya tak makan daging, tukar ke ayam dan nak dapatkan warna yang gelap saya masukkan kicap karamel. Tapi tetap ada rasa ala rendang Padang
Bahan:
1 kg daging
3 kotak santan
2 helai daun kunyit simpulkan
4 helai daun limau purut
3 helai daun salam
3 batang serai ketuk
2 bunga lawang
Bahan kisar halus:
15 cili besar
20 cili padi
15 bawang merah
10 bawang putih
2" kunyit
2" lengkuas
2" halia/jahe
1 sdt biji ketumbar sangai
Caranya:
Tumis bahan kisar hingga airnya kering.
Masukkan serai, bunga lawang, daun limau, daun salam dan daun kunyit.
Masukkan air agak-agak dalam 1 liter dan masukkan santan.
Masak sehingga mendidih baru dimasukkan daging.
Masak dengan api kecil sambil terus dikacau secara perlahan.
Selepas 3 jam, apabila air dah menyusut, masukkan garam, gula dan perisa.
Masak lagi hingga kuah kering.
Siap dihidangkan.
No comments:
Post a Comment