Resepi by:@yatiekitchen, terima kasih sis kerna memberi tip untuk bulatkan dan menghenti proses memasak
Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
1 sdb tepung beras cap teratai
1/2 sdb garam
1 sdb air kapur bahagian atas saja
5 helai daun pandan* dikisar ambil ekstraknya
1 cawan air*
Caranya:
Gaul kesemua bahan di atas sehingga sebati.
Masa nak bulatkan, tapak tangan letak minyak sedikit, tangan jangan basah nanti adunan melekat ditangan. Kalau tangan berminyak senang nak bulatkan.
Bulat-bulatkan, masuk gula melaka ditengah+tengah. Tutup dengan kemas dan bulatkan semula.
Kemudian terus masuk dalam periuk berisi air mendidih, sehingga onde-onde itu timbul, tandanya dah masak.
Toskan, masuk dalam mangkuk berisi air dan ais.
Rendam selama 5 minit dan toskan (untuk mematikan proses memasak berterusan).
Golekkan pada kelapa parut putih.
Siap dihidang!
Inti:
Gula melaka, hancurkan
Salutan:
Kelapa parut putih
Kukus sekejap, angkat dan taburkan garam sedikit
No comments:
Post a Comment