Sunday, 6 May 2012

Carrot Apple Cupcake

By: Naz Rinn Chan / Source : Yatie Sinar Kehidupan



Bahan-bahan:
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonate
1 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
Secubit garam halus
3/4 cawan gula perang halus - Yatie guna 1 cawan - Kim jugak 
4 biji telur - Kim guna 5 biji telur saiz C
1 cawan minyak jagung/minyak sayur
100gm mentega, dicairkan
200gm lobak merah, diparut
150gm apple hijau, diparut
30gm hazelnut (boleh digantikan dengan kekacang lain) - Yatie tak letak, Kim jugak

Cara membuat kek:
Ayak bersama tepung, baking powder, soda bicarbonate dan garam halus.  Masukkan kedalam mangkuk pengadun.
Masukkan kesemua bahan lain.
Putar adunan pada kelajuan perlahan untuk beberapa saat dan kemudian kelajuan sederhana untuk selama 2 minit.
Lengserkan loyang 9 inci dengan sedikit mentega dan alas dengan kertas. Tuangkan adunan.
Bakar pada suhu 180C selama 45 minit ke 1 jam ikut oven masing-masing.
Sejukkan kek dan hias dengan cream cheese frosting.
*** Kalau membuat versi cupcake, bakar pada suhu 180C selama 25-30 minit api atas bawah atau sehingga masak ***. 
Kim menggunakan sudu ice-cream untuk mengisi adunan kedalam kotak cupcake, masukkan 2 sudu ice-cream kedalam cupcake.

Cream cheese Topping:
250gm cream cheese
4 sudu besar butter
1/3 cawan gula icing, diayak
1 sudu kecil jus lemon

Caranya:
Campurkan kesemua bahan dan pukul sehingga lembut dan gebu.
Sapu atas kek yang telah sejuk tadi.  Hias ikut kreativiti masing-masing.  Dah siap masukkan dalam peti ais semula supaya adunan cream cheese mengeras sedikit.
(Nota Kim - Pastikan kek benar-benar sejuk sebelum dihiaskan dengan topping, jikalau tidak topping akan mencair)

No comments:

Post a Comment