Saturday, 26 May 2012

Kurma Ayam


















Bahan-bahan:
Ayam dipotong, buangkan lemak dan kulit

Bahan-bahan dikisar halus:
Bawang putih
Bawang merah
Buah Keras
Biji Kas-Kas sedikit
Halia

Bahan-bahan ditumis:
Kayu manis
Bunga cengkih
Buah pelaga
Bunga lawang
Serai, dititik
1 bungkus kecil rempah kurma, dibancuh dengan sedikit air

Asam jawa keping
Tomato
Ubi Kentang
Cili merah, dibuang biji dan belah jangan putus
Cili hijau, dibuang biji dan belah jangan putus
Bawang merah besar
Minyak sapi & Minyak masak untuk menumis
Santan
Garam secukup rasa

Caranya:
Panaskan sedikit minyak sapi dan minyak masak. Masukkan rempah kisar dan rempah tumis dan kacau sehingga naik bau.
Masukkan rempah kurma dan kacau sebentar, masukkan air sedikit dan dikacau lagi.
Masukkan ayam dan ubi kentang dikacau sehingga rempah menyaluti ayam dan ubi kentang.
Kemudian bolehlah dimasukkan santan dikacau sekali sekala sehingga ubi kentang empuk.
Masukkan garam secukup rasa, asam keping, bawang merah besar, cili merah, cili hijau dan tomato.
Dikacau sehingga bahan-bahan tadi masak dan bolehlah dimatikan api.
Sedap dimakan bersama nasi putih, nasi minyak atau sebagai pencicah lempeng
   


No comments:

Post a Comment