Monday, 20 August 2012

Gulai Merah Ketam

"Selamat Menyambut Lebaran bersama keluarga dan sahabat handai"














Bahan-bahan:
Ketam dibersihkan dan belah 2, ketuk-ketukkan sedikit
Daun Kari
Sedikit santan
Air
Garam secukup rasa
Gula sedikit
Minyak untuk menumis
Tomato dibelah 4

Bahan-bahan rempah diblend halus dan tapiskan airnya:
Cili Kering
1 biji Bawang besar
Bawang merah
Bawang putih
1 batang Serai 

2 sudu makan rempah kari ikan dicampurkan dengan air yang ditapiskan tadi

Caranya:
Panaskan sedikit minyak untuk menumis rempah, masukkan daun kari, tumis sehingga berbau harum dan rempah garing.  Masukkan rempah kari kacaukan dan masukkan tomato dan ketam.
Kacau sehingga rata, masukkan garam dan gula secukupnya.
Akhir sekali apabila ketam hampir masak masukkan santan sedikit,
Kacau sehingga ketam masak bolehlah diangkat dan hidangkan bersama nasi putih.
 

No comments:

Post a Comment