Ikan kembung rebus dibersihkan
Garam secukup rasa
Tomato dipotong kecil
Minyak untuk menggoreng ikan
Jus limau kasturi
Bahan-bahan sambal cili ditumbuk kasar:
Cili hidup
Bawang merah
1 biji buah keras
Caranya:
Gorengkan ikan kembung rebus sehingga masak/garing, angkat dan ketepikan.
Dengan menggunakan sedikit minyak menggoreng ikan tadi tumiskan bahan sambal cili sehingga garing.
Masukkan tomato dan kacau sehingga tomato layu, masukkan garam secukup rasa.
Padamkan api dan masukkan jus limau kasturi secukupnya.
Ikan Kembung Rebus sambal cili lauk kegemaran Kim dan orang tersayang jugak suka makan ikan kembung rebus. Kalau rasa malas bolehlah buat cili api kicap dan cicahkan bersama ikan kembung rebus, hu....kalau makan tak ingat siapa lagi. Ini cuma citarasa Kim tak boleh nak dibayang keenakkan lauk ini, mungkin anda tidak suka tapi boleh cuba resipi ini kalau kita mengejar masa dan deman malas datang pada kita.
No comments:
Post a Comment