Wednesday 22 August 2012

Kuih Siput Kak Besah

 Resipi: kakbesah@myresipi.com
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
2 sudu makan serbuk kari daging ( Kim terlupa nak letak )
1/3 cawan marjerin / butter
2/3 cawan santan
5 ulas bawang putih
1 sudu makan udang kering
1 paket paste tomyam adabi
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula ( Kim tak bubuh )
Beberapa tangkai daun kari
Minyak untuk menggoreng terendam

Caranya:
Gaul rata tepung dan serbuk kari.
Kisarkan santan, bawang putih, tomyam paste, udang kering, garam dan gula sehingga hancur.
Ramas dengan hujung jari margerin dan tepung, bila dan rata campurkan bahan-bahan yang dikisar tadi.  Uli sehingga menjadai satu doh yang kental (macam doh roti canai tu....)
Gentel bulat-bulat kecil-kecil doh, lepas itu lenyek atas acuan kuih siput sehingga menjadi seakan-akan kulit siput.
Panaskan minyak, gorenglah kuih siput dengan api sederhana, jangan kuat sangat supaya masak dalamnya dan rangup, sebab ia agak tebal.
Bila dan 5 minit menggoreng, masukkan setangkai daun kari yang telah dilurut daunnya, bila sudah garing dan masak, angkat dan toskan.
Bila sudah betul-betul sejuk, bolehlah simpan didalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment