Saturday 20 October 2012

Cucur Udang Mayonnaise














Hujan tak berhenti dari semalam, perut pun dah mula keroncong, apa lagi kuih yang paling senang dan ringkas ialah cucur tak kiralah cucur apa.......sedap dimakan semasa masih panas-panas dengan secawan kopi / teh / nescafe. Jemput makan !!

Bahan-bahan:
Tepung gandum
Mayonnaise
Garam + kiub ikan bilis
Udang di cincang kasar
Serbuk lada sulah
Bawang putih - ditumbuk kasar
Halia - ditumbuk kasar
Air suam secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan optional, ikut pilihan tak letak pun tak apa
Carrot merah diparut
Daun Bawang / Daun Kuchai
Taugeh

Caranya:
Masukkan mayonnaise di dalam bekas, pukul sehingga sebati, masukkan garam+kiub ikan bilis dan kacau lagi sehingga sebati.
Masukkan tepung, udang, bawang putih, halia dan serbuk lada sulah, Kacau sebati.
Tuangkan air suam pada adunan dan kacau sehingga rata. Jangan kacau terlalu lama dan kacau mengikut ikut jam, jikalau bermula dengan putaran ikut jam.  Ketepikan. Tujuannya supaya adunan tidak liat.
Panaskan minyak dikuali, masukkan sesudu adunan kedalam minyak panas dan goreng sehingga kekuningan, angkat dan toskan.

  

No comments:

Post a Comment