Sunday, 14 October 2012

Ungkep Ayam Style Jawa


Resipi: Mat Gebu / Source: Yatie

Bahan-bahan:
600g ayam - potong saiz sederhana
2 batang serai - dititik
1 keping asam gelugor
2 helai daun salam @ 3 helai bay leaf ( boleh guna yang kering )
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Bahan-bahan dikisar halus:
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
10 - 15 biji cili padi merah
3/4 inci kunyit hidup / Kim guna kunyit serbuk
Bahan-bahan disangai:
1 camca besar ketumbar biji
1/2 camca teh jintan manis
1/2 camca teh jintan putih
(Bahan-bahan yang telah disangai kemudian dimasukkan kedalam bahan-bahan diatas, lalu dikisar halus)

Caranya:
Ayam dibuang kulit, lelemak, cuci bersih dan toskan.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan serai dan daun salam @ bay leaf, kacau rata dan masukkan ayam.
Gaul rata dan biar ayam kecut sedikit.
Tuang air secukupnya (anggaran tenggelam ayam).  Biarkan mendidih.
Masukkan asam gelugor dan juga gula merah serta garam.
Masak dengan air sederhana sehingga kering.
Angkat dan hidangkan bersama nasi hangat.


No comments:

Post a Comment