Tuesday, 21 October 2014
Ikan Tauchu Berkerisik
Bahan-bahan:
Ikan kembung, dibersih, sapukan garam dan serbuk kunyit, goreng sehingga masak, ketepikan
Minyak sedikit untuk menumis
Tauchu direndam
Garam
Sedikit gula perang
1 sudu besar kerisik
Sedikit air
Bahan-bahan tumisan:
Serai, diketuk
Cili merah, dipotong serong
Cili api, dihiris
Cili hijau, dipotong serong
Tomato
Bawang Holland, dihiris kasar
Halia dihiris
Bawang putih dihiris
Caranya:
Masukkan minyak, tumiskan serai, bawang holland, bawang putih dan halia sehingga wangi. Masukkan tauchu dan tumis lagi sehingga sebati.
Masukkan cili merah, cili hijau, cili api dan tomato, kacau sebati sehingga layu.
Masukkan sedikit air dan kerisik.
Perisakan dengan garam dan gula secukupnya.
Angkat dan tuangkan diatas ikan, taburkan parutan lobak merah.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment