Sunday, 26 October 2014

Rendang Tok



Bahan-bahan:
Ayam dipotong kecil
Daun limau purut
Minyak untuk menumis
Santan
Air secukupnya
Garam
Gula perang/gula melaka
Sedikit kicap pekat
Kerisik secukupnya

Bahan-bahan diblend dengan air, kemudian diperap dengan ayam bersama air:
Cili kering
Lada hitam, kalau nak pedas bubuh lebih
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Serai
Lengkuas
Halia

Caranya:
Setelah ayam diperah lebih kurang 4-5 jam, masukkan di dalam kuali, kacau sehingga air menjadi kering.
Masukkan minyak sedikit, tumiskan daun limau purut dan masukkan ayam, kacau sehingga sebati dan harum.
Masukkan santan dan masak sehingga menjadi kering sedikit.
Masukkan garam dan gula secukupnya.
Masukkan kicap dan kerisik dan masak sehingga kering bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment