Friday, 2 September 2016

Ikan Kembung Rebus dan Sambal Tomato Hijau
















Bahan-bahan:
Ikan Kembung rebus, cuci sedikit (untuk menghilangkan sedikit kemasinan)
Minyak
Garam secukupnya

Bahan-bahan Sambal Tomato Hijau:- (dihiris kesemua bahan-bahan dibawah)
6 biji Cili hijau
1 biji Tomato hijau
Cili api hijau & merah, ikut kepedasan (lebih pedas lagi sedap)
Sedikit ikan bilis, direndam sebentar
4 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih

Caranya:
Masukkan minyak dikuali.
Panaskan minyak dan goreng ikan kembung rebush sehingga masak dan garing, angkat dan ketepikan.

Cara untuk sambal:
Minyak dari menggoreng ikan tadi ambil sedikit.
Tumiskan bawang merah dan putih, setelah layu masukkan ikan bilis dan cili hijau, kacau rata.
Setelah itu masukkan tomato dan bubuh sedikit garam dan tumiskan sehingga tomato kering.
Rasa secukupnya sebelum diangkat.
Kemudian bolehlah dilenyek sambal angkat dan bubuh atas ikan.
Wallah........... sedap ringkas dan menjimatkan.


No comments:

Post a Comment