Monday, 26 September 2016

Ayam Panggang Kunyit Mayonis dan Sambal Penyet








































Bahan-bahan ayam panggang mayonis
Kepak ayam, cuci bersih
Garam secukup rasa
Mayonis
Ambil jus limau dari 1 biji limau nipis
Sedikit minyak

Bahan-bahan diblend halus:
Kunyit hidup kalau tak ada boleh guna serbuk
Halia
Bawang putih
sedikit lengkuas

Caranya:
Kepak ayam yang telah dibersihkan digaulkan dengan kesemua bahan-bahan blend sehingga rata.
Masukkan juga mayonis, garam dan sedikit minyak, gaul sehingga sebati dan perapkan semalaman.
Sebelum dipanggang ambil jus limau dan gaulkan pada kepak ayam, sebatikan.
Mulakan dengan proses memanggang atau gril, guna Happy Call senang cerita.
Panggang / gril sehingga kepak ayam masak.

Sambal Penyet
Bahan-bahan:
Cili merah masak secukupnya
Cili padi merah (lebihkan, pedas lebih sedap)
Bawang merah
Sedikit bawang putih
Belacan sedikit (panggang dulu)
Tomato merah yang masak 1 biji, dipotong kecil
Air asam jawa pekat secukupnya
Garam
Gula
Minyak sedikit untuk menumis
Biji ketumbar jika suka, disangai dan tumbuk kasar

Caranya:
Masukkan sedikit minyak di kuali.
Tumiskan cili merah, cili padi, bawang merah, bawang putih, tomato dan belacan.  Kacau sehingga semua layu.
Angkat dan tumbuk kasar di lesung batu atau lenyekkan pun boleh.
Kuali yang tidak dicuci tadi, masukkan sedikit minyak untuk proses menumis semula.
Masukkan sambal yang ditumbuk tadi, kacau rata.
Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya rasa, kacau sebati.
Setelah pecah minyak dan cili masak bolehlah dipadamkan api.
Setelah suam sedikit gaulkan dengan biji ketumbar.

No comments:

Post a Comment