Monday, 3 October 2016
Kambing Kicap Pedas Nyonya
Bahan-bahan A:
Daging kambing, cuci bersih, potong kecil *, bahan bertanda * direbus bersama hingga daging empuk
Air secukupnya *
Serbuk Ketumbar *
Serbuk jintan halus *
Serbuk kunyit *
Bahan-bahan B, diblend halus:
Cili hijau sedikit
Cili api ikut kepedasan
Halia
Bawang putih ~ halia dan bawang putih jumlah mesti sama
Minyak sedikit
1 labu bawang besar dimayang
Kicap cair secukupnya
Kicap pekat manis secukupnya
Serbuk rempah masala
Sedikit serbuk cili
Air perahan lemon secukupnya ~ mesti bubuh
Caranya:
Bahan-bahan A yang telah direbus empuk, toskan dan kemudian digaul bersama bahan yang telah diblend halus tadi, perapkan lebih kurang 1/2 jam. Ketepikan
Masukkan sedikit minyak dikuali, tumiskan bawang besar sehingga layu, masukkan serbuk rempah masala dan serbuk cili, kacau sebati seketika.
Masukkan kicap cair dan kicap pekat secukupnya dan kacau rata.
Masukkan daging yang diperap tadi, kacau sehingga sebati. Tutup dan masak dengan api perlahan.
Kacau sekali sekala sehingga pekat. Sebelum dipadamkan api, masukkan air perahan lemon.
Setelah di kacau sebati dan rasa pun ok bolehlah diangkat.
Hidangkan bersama nasi putih atau nasi yang berperisa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment