Sumber resepi: Saji Oct 2016
Bahan-bahan:
3/4 cawan beras basmati
1/4 cawan bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih
1cm halia
1 helai daun bay
1/4 cawan ketang ~ dipotong dadu, tak letak
1/4 cawan lobak merah ~ dipotong dadu, parut
1/4 cawan daun ketumbar
1/4 cawan kacang pis
11/2 cawan air
2 sudu besar minyak masak, guna minyak sapi
Garam
Bahan-bahan tumis:
2 kuntum cengkih
2 biji buah pelaga
2 tangkai cili hijau
2cm kulit kayu manis
Caranya:
Basuh beras dan rendam selama 15 minit. Toskan.
Panaskan minyak, tumiskan cengkih, pelaga, daun bay, kulit kayu manis.
Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia, tumis sehingga naik bau.
Masukkan kentang, lobak merah, daun ketumbar dan kacang pis serta garam.
Masak sehingga sayur empuk dan sebatikan rasa.
Akhir sekali masukkan beras serta air secukupnya.
Tanak nasi sehingga masak.
No comments:
Post a Comment