Sumber resipi: Rasa Oct 2016
Bahan-bahan:
3 ekor ketam, bersihkan
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
Minyak masak secukupnya
Bahan-bahan tumis:
4 biji bawang merah, dihiris halus
3 ulas bawang putih, dihiris halus
1 sudu makan serbuk kari ikan
1 sudu makan serbuk cili, saya tambah
1 sudu makan taucu
2 tangkai daun kari
Bahan-bahan lain:
1/2 mangkuk air asam jawa
Minyak untuk menggoreng
Garam dan gula secukupnya
Caranya:
Gaulkan ketam dengan garam dan kunyit. Kemudian goreng ketam seketika dan angkat, ketepikan.
Tumis bahan-bahan tumis seperti bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga terbit bau.
Kemudian masukkan taucu, serbuk kari ikan dan serbuk cili.
Biarkan ia masak seketika dan masukkan air asam jawa.
Apabila ia mereneh, masukkan perasa seperti garam dan gula secukup rasa.
Akhir sekali masukkan ketam yang telah digoreng tadi. Gaul sebati.
Angkat dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment