Sumber resipi: Rasa Oct 2016
Bahan-bahan:
1 ekor ikan Siakap
4cm halia muda, dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
Sedikit daun ketumbar, dikisar
1 tangkai daun bawang, dipotong 3cm
Sedikit cili padi, dihiris
2 sudu makan minyak masak
4 sudu makan kicap cair
5 sudu makan stok ayam
1/4 sudu teh minyak bijan
Sedikit lada sulah
Caranya:
Bersihkan ikan, kemudian kelar dan lumurkan lada sulah berserta garam dibahagian luar dan dalam ikan.
Letakkan halia dan bawang putih yang dikisar.
Panaskan pengukus dan kukus ikan selama 8 minit.
Panaskan minyak masak dalam kuali, kemudian tuangkan minyak panas ke atas ikan tadi diikuti cili hiris, kicap cair, stok ayam, minyak bijan dan lada sulah.
Tutup semula pengukus dan kukus semula.
Setelah ikan masak masukkan hirisan daun bawang.
Hidangkan panas-panas.
No comments:
Post a Comment