Sunday, 16 October 2016

Ayam Varuval Tomato Kuning

















Bahan-bahan perapan ayam: perap +/- 30 minit, kemudian gorengkan ayam dan ubi kentang
Ayam
Ubi kentang
Serbuk ketumbar
Serbuk Jintan kecil
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit serbuk cili
Garam sedikit

Bawang besar dimayang
Bawang putih dimayang
Halia dimayang
Tomato kuning dicincang
Daun Kari
Cili merah masak

Bahan-bahan tumis
Biji sawi
Biji poppy
Biji jintan kasar
Kayu manis
Bunga lawang

Sedikit serbuk ketumbar
Sedikit serbuk jintan kecil
Sedikit serbuk cili
Minyak secukupnya
Garam secukupnya
Air jika perlu

Caranya:
Panaskan minyak tumiskan bahan-bahan tumis sehingga wangi, masukkan daun kari, kacau sebati.
Masukkan bawang besar dan tumis sehingga layu dan wangi.
Masukkan hirisan bawang putih dan halia, kacau sebati.
Masukkan tomato kuning dan kacau sehingga tomato layu.
Masukkan sedikit serbuk ketumbar, jintan kecil, cili dan kacau sehingga rempah masak.
Masukkan garam dan ayam, kentang dan cili merah.
Kacau sehingga rata dan masak sehingga kering.
Angkat dan tabur sedikit daun ketumbar.





No comments:

Post a Comment