Wednesday, 5 October 2016

Kentang dan Tauhu Masala
















Bahan-bahan:
Tauhu dipotong empat *digoreng, toskan dan ketepikan
Ubi kentang dipotong empat, rendam dengan air garam * digoreng, toskan dan ketepikan
Cili kering potong serong
Daun kari
Bawang besar dihiris
Lada hijau
Serbuk garam masala
Serbuk cili sedikit
Serbuk kunyit
Kicap cair secukupnya

Bahan-bahan rempah tumisan:
Biji sawi * sangai
Jintan manis * sangai
Jintan putih * sangai
Jintan hitam * sangai

Caranya:
Panaskan sedikit minyak dari minyak lebihan menggoreng tauhu dan ubi kentang.
Masukkan rempah tumis yang telah disangai tadi, tumis sehingga wangi, masukkan daun kari, cili kering dan bawang besar kacau sehingga layu.
Masukkan serbuk garam masala, serbuk cili dan serbuk kunyit sedikit, kacau sebentar sehingga rata.
Masukkan tauhu, ubi kentang dan kicap cair kacau sebati.
Rasa dulu sebelum diangkat. Boleh ditambah garam jika kurang rasa.




No comments:

Post a Comment