Sumber: Rasa Okt 2016
Bahan-bahan:-
3 keping ikan tenggiri
Kunyit dan garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng secukupnya
Bahan-bahan tumis:
3 biji bawang merah ~ hiris
2 ulas bawang putih ~ hiris
1 biji cili merah ~ hiris
1 sudu makan tauchu ~ cuci sedikit untuk hilangkan kemasinan
1/2 mangkuk air asam jawa
Bahan-bahan hiasan:
Bawang goreng secukupnya
Hirisan daun bawang secukupnya
Caranya:
Lumur ikan dengan kunyit dan garam. Goreng ikan tenggiri sehingga garing. Ketepikan.
Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan tumis seperti bawang merah, bawang putih dan hirisan cili merah sehingga naik bau.
Kemudian masukkan tauchu dan masukkan air asam jawa.
Biarkan kuahnya pekat sedikit.
Apabila pekat, masukkan sedikit gula dan sedikit garam secukup rasa. Kacau sebati.
Setelah masak, tuangkan kuah ke atas ikan tenggiri yang telah digoreng tadi.
Akhir sekali tabur bawang goreng dan hirisan daun bawang.
No comments:
Post a Comment