Tuesday 25 April 2017

Bawang Bhaji & Cutni Asam Jawa

























Bawang Bhaji
Bahan-bahan:
Bawang besar merah dihiris
Daun kari
1 biji cili hijau dihiris
Sedikit jintan halus disangai
Sedikit serbuk cili
Sedikit garam masala
Sedikit serbuk kari, jika suka
Sedikit serbuk jintan halus
5 sudu makan tepung gram / besan
1 sudu makan tepung beras
Garam secukup
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Caranya:
Masukkan kesemua bahan-bahan di dalam mangkuk.
Gaulkan semua bahan-bahan dengan perlahan-lahan.
Panaskan minyak, jemputkan seperti membuat cucur.
Goreng sehingga kekuningan, angkat dan toskan.

Cutni Asam Jawa
Bahan-bahan:
Asam jawa yang berwarna hitam
Air secukupnya
Sedikit serbuk cili
Sedikit serbuk jintan halus
Sedikit garam masala
Garam secukup
Gula batu secukup
Bijan sedikit disangai, jika suka

Caranya:
Perahkan air asam jawa dan tapiskan.
Kemudian masukkan semula di periuk.
Masukkan serbuk cili, serbuk jintan halus, garam masala, garam dan gula.
Masak sehingga gula cair dan rasa sehingga sebati.
Rasa haruslah masam, manis dan pedas.
Tabur bijan dan hidangkan sebagai pencicah bawang bhaji.



No comments:

Post a Comment