Friday, 28 April 2017

Kekacang Berperisa Rempah
















Bahan-Bahan:
Kacang putih besar, cuci bersih hingga hilang air kotoran, jerang air panas mendidih dan tuangkan air panas pada kacang yang telah dibersihkan dan digaul dengan garam, rendam sebentar, tapis air sehingga kering.  Goreng sehingga kekuningan, angkat dan ketepikan.

Ikan bilis, cuci bersih dan gaulkan dengan air limau kasturi, tapis sehingga kering, goreng sehingga garing dan ketepikan.

Halia diparut, goreng sehingga garing, angkat dan ketepikan.

Bawang putih, goreng sehingga kekuningan, angkat dan ketepikan.
Cili kering, potong serong dan goreng sehingga garing, angkat dan ketepikan.

Daun kari dan serai, digoreng garing dan toskan.

Bahan-bahan salutan:
Jintan halus
Serbuk cili
Serbuk lada putih
Garam
Gula
Minyak

No comments:

Post a Comment