Monday, 1 May 2017

Kari Ikan Gaya Goa
























Resipi : Chef Wan, via Mat Gebu / Yatie
Bahan-bahan:
600gm ikan tenggiri atau isi ikan kerachi, dibelah dua
3 biji tomato *
3 biji cili hijau *
3 camca besar serbuk ketumbar *
3 camca besar serbuk jintan puith *
2 camca teh serbuk kunyit * (bertanda dikisar bersama sehingga halus)
2 biji bawang besar, dicincang
3 ulas bawang putih, dicincang
1" halia, dicincang
1/2 camca besar biji sawi
4 camca besar cili kisar / cili boh
500ml santan (guna 200ml santan + 300ml air)
1/2 cawan jus asam jawa
2 biji tomato, belah 3 setiap satu
Terung (Kim tambah)
Bendi (Bamia) (Kim tambah)
1 tangkai daun kari
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa (Kim tak letak)

Caranya:
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bawang besar, bawang putih, halia, daun kari dan biji sawi hingga harum.
Masukkan bahan-bahan kisar halus, cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
Tuang sedikit air, kemudian tambah santan, kacau rata.
Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa.  
Kacau perlahan,  Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula (Kim tak letak).
Masukkan tomato, dan masak sekejap, rasa dan jika ok bolehlah dimatikan api.
Hidangkan bersama nasi putih, roti, lempeng atau roti prata.

No comments:

Post a Comment