Sunday 21 May 2017

Sup Masam Wantan





















Bahan-bahan stok sup masam, rendidih dan tapiskan, buang hampas:
Serai dititik
Cili padi
Bawang besar kuning
Asam keping
Halia
Bawang putih

Isi Wantan, gaulkan sehingga sebati, dan simpan dipeti sejuk sebentar:
Isi ayam dan ikan sedikit cincang halus
Sedikit minyak
Sedikit lada putih
Sedikit pati ayam
Sedikit dan bawang dibahagian hujung saja
Sedikit bawang goreng

Kulit wantan secukupnya
Lobak merah
Tomato
Cili padi
Hirisan daun bawang / daun sup
Sedikit lada putih
Garam

Caranya:
Stok sup masam yang telah ditapiskan, dijerang semula sehingga mendidih.
Masukkan wantan, lobak merah dan tomato.
Masak sehingga wantan masak.
Rasa haruslah masam dan pedas.
Rasa garam sebelum dipadamkan api.

No comments:

Post a Comment