Bahan-bahan:
Ayam dicuci bersih
Serai dititik
Daun Kari
Bawang merah besar dihiris halus
Garam secukup
Biji jintan manis
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan salutan:
Tepung beras
Tepung jagung
Air perahan lemon
Bahan-bahan perapan, diblend halus:
Bawang merah besar
Bawang putih
Halia
Rempah disatukan:
Serbuk cili
Serbuk ketumbar
Serbuk masala daging
Serbuk jintan putih
Serbuk lada putih
Caranya:
Perapkan ayam dengan biji jintan manis, bahan-bahan perapan dan rempah yang disatukan bersama garam secukupnya selama semalaman atau 5-6 jam.
Sebelum digoreng ayam, salutkan dengan bahan-bahan salutan bersama daun kari, serai titik dan bawang merah besar.
Goreng ayam dengan api sederhana sehingga masak.
Hidangkan bersama nasi putih atau nasi berperisa.
No comments:
Post a Comment