Bahan-bahan:
Telur rebus
Lobak merah
Ubi Kentang
Cili padi, diketuk
Serai, diketuk
Asam keping / gelugor
Kiub Ayam
Air secukupnya
Garam jika perlu
Minyak untuk menumis rempah
Bahan-bahan tumis:
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Bunga cengkih
Buah Pelaga
Bahan-bahan dikisar halus:
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Buah keras, sangai dulu
Bahan-bahan rempah, digaul sebati:
Serbuk jintan manis
Serbuk jintan putih
Serbuk ketumbar
Serbuk lada hitam
Bahan-bahan taburan:
Daun Sup
Daun bawang
Bawang goreng
Caranya:
Panaskan sedikit minyak di kuali, tumiskan bahan-bahan kisar, bahan-bahan rempah dan bahan-bahan tumis sehingga wangi.
Masukkan lobak merah dan ubi kentang, kacau sebati.
Tuangkan air secukupnya dengan api yang sederhana.
Masukkan asam keping, cili padi dan masak sehingga lembut.
Masukkan kiub ayam dan telur rebus. Biarkan mendidih sebentar.
Rasa dulu kurang garam tambahkan sebelum dimatikan api.
Hidangkan panas-panas dengan taburan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment