Monday, 5 June 2017

Ikan Tenggiri Goreng Sambal Hijau










































Bahan-bahan:
Ikan tenggiri, digaul dengan serbuk kunyit dan garam, goreng sehingga masak

1 keping asam keping
Jus air limau kasturi
Minyak menggoreng
Gula jika suka
Garam secukup rasa

Bahan-bahan Sambal Hijau, dikisar kasar:
Cili hijau
Cili padi hijau
Bawang merah
Sedikit daun ketumbar
Sedikit halia
1 biji tomato hijau
Sedikit buah keras, sangai dulu

Caranya:
Goreng ikan sehingga masak dan ketepikan.
Dengan minyak yang sama tumis rempah sambal hijau dan asam keping sehingga cili masak dan wangi.
Masukkan garam dan gula secukupnya, kacau sebati.
Setelah rempah masak, padamkan api dan perapkan jus limau kasturi.



No comments:

Post a Comment