Bahan-bahan:
Ayam dipotong kecil, boleh guna bahagian isi ayam
Minyak menumis
Daun basil, jika suka
Tomato dibelah 4
Lobak merah dipotong kecil/snow peas jika ada
Cili merah dihiris
Cili padi diketuk
Daun limau purut disiat
Halia dihiris
Bawang putih dicincang halus
Akar ketumbar dicincang halus
Bawang besar dihiris
Daun bawang dihiris
Serbuk lada hitam kasar / Lada hitam biji ditumbuk kasar
Sos tiram
Air secukupnya
Sedikit air + tepung jagung
Caranya:
Masukkan sedikit minyak dikuali, tumiskan bawang putih dan akar ketumbar hingga wangi.
Masukkan daun limau purut dan bawang besar, kacau rata.
Masukkan sos tiram dan serbuk lada hitam, kacau sebati.
Masukkan sedikit air dan ayam, kacau dan tutupkan hingga ayam separuh masak.
Masukkan lobak merah/snow peas dan masak hingga ayam dan lobak merah empuk.
Masukkan tomato, cili merah dan cili padi, kacau sebati.
Rasa dulu, padamkan api dapur dan masukkan daun basil, kacau sebati.
Hidangkan bersama nasi putih.
No comments:
Post a Comment