Sumber: @majalahrasa
Bahan-bahan, untuk perapan:-
1 kg isi dada ayam
1 cawan yogurt
1 cawan daun ketumbar, cincang
2 sudu makan halia, kisar
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu makan bawang putih, kisar
3 sudu makan garam masala
3 sudu makan air limau nipis
Caranya:-
Masukkan semua bahan-bahan perap kecuali yogurt sehingga menjadi pes.
Kemudian tuang ke dalam mangkuk berisi yogurt, kacau rata.
Gaul kedalam ayam sehingga rata.
Perapkan dan tutup dengan plastik, simpan di peti sejuk.
Bahan-bahan, untuk ditumis:-
2 bawang besar potong dadu
6 ulas bawang putih cincang halus
5 biji buah pelaga
5 biji tomato cincang halus
2 sudu makan garam masala
2 sudu makan gula perang
1 cawan krim masakan
3 sudu makan serbuk badam
3 sudu makan minyak
Garam secukupnya.
Caranya:-
Panaskan minyak dikuali dengan api yang sederhana.
Tumis bawang besar sehingga layu.
Masukkan bawang putih, kacau dan masukkan garam masala, gula perang, tomato, serbuk badam, kacau rata.
Masukkan ayam, kacau lagi dan tutup dengan penutup seketika.
Setelah ayam empuk, masukkan krim masakan dan perasakan dengan garam secukupnya.
Biarkan mereneh 2 ~ 3 minit, tutup api dan taburkan hirisan daun ketumbar.
Ayam Tika Masala sedia dihidangkan bersama roti naan atau nasi putih.
No comments:
Post a Comment