Bahan-bahan:
Ayam dipotong kecil
Ubi kentang dipotong kecil
Lobak merah dipotong kecil
Serai dititik
Cili hijau dibelah
Cili padi sedikit diketuk
Daun limau purut/daun pandan
Minyak sapi
Air secukupnya
Jus air perahan limau nipis
Garam
Rempah kurma campur sedikit air
Serbuk perisa
Bawang goreng
Daun ketumbar
Rempah tumis:
Kayu manis
Biji pelaga
Bunga lawang
Cengkih tak ada stok tak letak
Bahan-bahan kisar halus, ditumis:-
Sedikit akar ketumbar dan daun
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Caranya:-
Masukkan minyak sapi dikuali, cairkan, masukkan kayu manis, biji pelaga, bunga lawang dan cengkih, masukkan serai, kacau sebati.
Masukkan bahan-bahan yang dikisar, tumis sehingga wangi.
Masukkan rempah kurma, kacau sebati, kalau kering masukkan sedikit air.
Masukkan daun limau purut/daun pandan, kacau lagi.
Masukkan air secukupnya, diikuti dengan ayam, ubi kentang dan lobak merah.
Masukkan air perahan limau nipis, serbuk perisa dan garam.
Masak sehingga ayam dan sayuran empuk.
Rasa dulu sebelum dihidang taburkan dengan bawang goreng dan daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment