Monday 28 October 2019

Cucur Udang Pasir Berempah




























Bahan-bahan:
Udang pasir
1 ulas bawang putih dicincang halus
Daun kari dihiris
Daun limau purut dihiris
Bawang besar dihiris
1 biji telur
Serbuk kari
Serbuk ketumbar
Serbuk jintan putih
Tepung beras cap teratai
Sedikit tepung ubi kayu
Serbuk perisa
Gula perang
Garam secukupnya
Air sejuk secukupnya
Minyak menggoreng

Caranya:-
Campur kesemua bahan-bahan kecuali minyak ke dalam mangkuk yang besar.
Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit. 
Kacau sehingga menjadi adunan yang sedikit pekat. (Tapi jangan dikacau terlalu lama, sekadar kaup balikkan dan sebati).
Panaskan minyak dikuali bersama senduk.
Ambil sedikit adunan dan masukkan ke dalam senduk yang panas.
Letakkan pada minyak yang panas, sambil digoyangkan sedikit dan boleh larut ke dalam minyak panas.
Goreng sehingga kekuningan.
Angkat dan toskan.

(Nota: Kalau tak ada letak telur pun boleh, kalau letak adunan akan jadi garing diluar dan lembut didalam)


No comments:

Post a Comment