Sunday, 23 September 2012
Ayam Serai Bersos Tiram
Bahan-bahan:
Isi ayam dipotong keping
Serai dititik
Daun limau purut disiatkan
Sos tiram
Sos ikan
Garam secukup rasa, jika perlu
Sedikit air
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan ditumbuk kasar:
Cili merah
Cili api
Bawang merah
Bawang putih
Caranya:
Masukkan minyak sedikit di dalam kuali, tumiskan serai, daun limau purut sehingga wangi, masukkan bahan-bahan tumis dan tumis sehingga wangi.
Masukkan isi ayam dan kacau sebati, masukkan sedikit air untuk memasak ayam sehingga empuk.
Setelah ayam masak bolehlah dimasukkan sos tiram, sos ikan dan garam jika perlu.
Kacau sebati dan padamkan api.
Hidang bersama nasi panas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment