Sunday, 9 September 2012

Kuih Bom

Resipi: Malia lajat@myresipi.com

Bahan-bahan (+- adunan 35 biji):
Inti Kelapa Manis:
1/2 biji kelapa putih
10 sudu gula merah/gula perang
7 sudu gula pasir
1 helai daun pandan
1/2 cawan air
1 sudu makan tepung gandum (untuk melekat inti supaya tak berderai)

Adunan bahan kulit:
3 cawan tepung pulut jenama Erawan
1 cawan tepung beras
1 1/2 cawan air gula (suam) (Kim masukkan 3 sudu besar gula dikacau hingga larut)
Bijan putih secukupnya

Caranya:
Untuk membuat inti:
Masukkan setengah cawan air kedalam kuali bersama gula merah, daun pandan.  Apabila air gula merah sudah mendidih, masukkan kelapa dan gula pasir biarkan mendidih sampai air agak-agak kering.
Masukkan 1 sudu makan tepung gandum dan kacau hingga betul-betul kering dan tidak berair.
Kemudian sejukkan inti dan apabila inti sudah sejuk, cedok dengan sudu kecil, kepal-kepal/bulat-bulat inti itu, asingkan inti yang sudah dibulatkan itu.
Apabila inti sudah siap, buat pula adunan tepung untuk bahan kulit.
Untuk membuat bahan kulit:
Campur tepung beras dan tepung pulut, gaul-gaul dengan tangan kering untuk sebatikan tepung.
Kemudian tuang air gula sikit-sikit sambil tu uli hingga adunan sedikit keras.
Sapu di tapak tangan sedikit minyak, kemudian ambil adunan tepung sebesar bola golf, kepal-kepal/bulat-bulat, kemudian tekan dihujung-hujung hingga leper dan nipiskan sedikit.
Masukkan inti yang sudah dibulatkan kemudian cantumkan adunan leper tadi hujung ke hujung, bulatkan semula.
Di dalam bekas lain sediakan bijan dan golek-golek adunan yang sudah dibulatkan tadi.  Kemudian layang-layangkan diantara dua tapak tangan supaya bijan yang tidak melekat akan keluar dengan sendirinya.
Goreng kuih bom dengan api sederhana pada 5 minit permulaan kemudian baru besarkan api sambil kacau digolek-golek dalam kuali.
Agak-agak kekuningan bolehlah diangkat dan toskan minyaknya.
Boleh dijamu dalam keadaan kuih yang masih panas dan kuih bom masih lembut dan garing walaupun sudah sejuk.


 

No comments:

Post a Comment