Saturday, 22 September 2012

Sambal Ikan Bilis Berpetai














Bahan-bahan:
Ikan bilis digoreng dan ketepikan
Bawang besar dimayang kasar digoreng sehingga layu, angkat ketepikan
Petai dibelah dan goreng sebentar, angkat ketepikan
Tomato secukupnya
Garam secukup rasa
Gula secukupnya ( Kim guna gula perang dan gula pasir sedikit )
Minyak untuk menumis secukupnya

Bahan-bahan diblend sehingga halus, tapiskan air dan ketepikan
Cili kering
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Buah keras

Caranya:
Panaskan minyak dikuali, tumiskan bahan-bahan blend sehingga garing dan wangi.
Masukkan tomato dan air tapisan tadi.  Kacau sentiasa.
Masukkan garam dan gula secukupnya. Setelah pekat bolehlah dimasukkan bawang besar dan petai yang telah digorengkan sebentar tadi. Kacau sehingga masak.
Angkat dan akhir sekali setelah sambal sejuk bolehlah dimasukkan ikan bilis, supaya ikan bilis tetap rangup.

(Kim tidak masukkan belacan kerna stok belacan dah tak ada, lagi pun Kim alergi kalau tersilap makan belacan yang kurang "bermutu", minta maaflah tauke penjual belacan.  Sekarang ini kalau teringin nak makan sambal belacan dah tak boleh buat lagi. Kalau anda tak alergi bolehlah masukkan sedikit belacan yang telah dipanggang dan diblend bersama bahan-bahan diatas).

No comments:

Post a Comment