Friday 12 June 2020

Ayam Vanggey


















Resepi by: Rani Genga via rasa.my
Recooked by:@kim_kimberly1509
Bahan masakan mengikut cara Rani Genga, cara masakan @kim_kimberly1509
Bahan:
8 ketul ayam
3 bunga cengkih
1 bunga lawang
2 pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 sdb jintan putih
1 sdb jintan manis
2 sdb serbuk kari
1 sdb serbuk cili
1 batang serai diketuk
2 tangkai daun kari
6 tangkai cili kering potong serong, cili hijau atau cili merah
4 sdb kicap manis
1 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak menggoreng dan menumis

Bahan kisar halus:
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1" halia
1 batang serai

Caranya:
Panaskan minyak, goreng ayam yang telah digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, hingga separuh masak. Angkat, toskan minyak dan ketepikan. 
Masukkan minyak menggoreng ayam tadi dalam 2 sdb. 
Tumiskan kayu manis, cengkih, bunga lawang dan pelaga sehingga wangi. 
Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga garing dan naik bau. 
Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau. 
Masukkan kesemua rempah serbuk dan tumis sehingga rempah masak dan pecah minyak. 
Kalau kering masukkan sedikit air. 
Kacau sehingga rempah sebati dan masak. 
Tambahkan air dan biarkan kuah mendidih. 
Masukkan ayam tadi, kacau sebati dan tutup kan sebentar. 
Masukkan daun kari, cili kering/cili hijau, kicap manis dan garam secukupnya.
Kacau sehingga kuah pekat. 
Angkat dan hidangkan. 














No comments:

Post a Comment