Saturday, 6 June 2020

Karipap
























Resepi by:erinsza.com, thanks sis
Recooked by:@kim_kimberly1509
Bahan:
2 cawan tepung gandum
2 sdb tepung beras
1 sdb tepung ubi kayu
1 senduk kecil minyak ~ guna 1/4 cawan minyak
Air sejuk +/- 1/4 cawan campurkan dengan secukup garam

Cara membuat kulit karipap:
Panaskan minyak sehingga benar-benar panas. 
Campurkan kesemua tepung itu kedalam minyak panas. 
Gaulkan dengan mengguna sudip kayu sehingga berderai. 
Masukkan air garam sedikit demi sedikit sehingga tidak melekat ditangan. 
Jangan dimasukkan air lagi jika adunan dah sebati. 
Uli adunan hingga menjadi doh. 
Rehatkan selama 30 minit. 
Lepas tu bolehlah dicanai nipis dan dibentuk.






No comments:

Post a Comment