Resepi by:@nurui_pan
Recooked:@kim_kimberly1509
Bahan Inti Kastard:
2 biji telur
80g gula ~ guna gula perang 80g
Secubit garam
20g tepung kastard
200ml santan
1 sdb pes jagung double lion ~ tak letak
Cara memasak inti:
Didalam mangkuk, satukan telur, gula dan garam, pukul hingga sebati dan campurkan tepung kastard dan kacau rata.
Masukkan santan serta pes jagung dan kacau sebati.
Tuang adunan dalam periuk dan masak dengan api sederhana.
Sentiasa kacau hingga kastard menjadi pekat, tutup api. Sejukkan.
Bahan Kulit:
150g tepung gandum
250ml jus pandan.
1 sdt Eno biasa / sepeket tanpa perasa
Masukkan santan serta pes jagung dan kacau sebati.
Tuang adunan dalam periuk dan masak dengan api sederhana.
Sentiasa kacau hingga kastard menjadi pekat, tutup api. Sejukkan.
Bahan Kulit:
150g tepung gandum
250ml jus pandan.
1 sdt Eno biasa / sepeket tanpa perasa
Cara membuat kulit:
Satukan kesemua bahan-bahan kecuali Eno, kacau sebati.
Masukkan Eno dan kacau, ia akan berbuih dan rehatkan 5 minit.
Panaskan non stick pan dan sapukan sedikit minyak dengan daun pandan atau tisu.
Letakkan sesenduk kecil adunan (bulat macam pancake) dan masak hingga permukaan kering, tidak perlu diterbalikkan.
Angkat dan Ulang proses yang sama untuk pancake seterusnya.
Sementara menunggu pancake yang seterusnya masak.
Letak sesudu kecil penuh inti keatas pancake, lipat menjadi semi-bulatan dan perlahan-lahan tekan keliling untuk lekatkan.
Kena buat masa pancake masih panas atau suam.
Buat sampai habis untuk pancake seterusnya.
Nota:
Bahan inti diatas boleh menghasilkan 24 keping apam Perlis.
Bahan kulit diatas boleh menghasilkan 10 ~ 12 keping apam Perlis, boleh ganda kan bahan kulit untuk mendapatkan 24 keping.
Guna loyang kecil, jika tiada gunakan pan biasa dan buat macam pancake.
No comments:
Post a Comment