Thursday, 6 May 2021

Butter Tempe & Ikan Bilis





 Resepi by:@kim_kimberly1509 

Bahan-bahan:
1 keping tempe dipotong dan goreng
Sedikit ikan bilis, diperap dengan sedikit jus limau, gaul sebati dan goreng
3 biji cili padi merah
1 ulas bawang putih cincang halus
1/2" halia cincang halus
Daun kari
Mushrooms seasonings 

Goreng tempe dan ikan bilis berasingan sehingga garing, angkat dan toskan minyak, ketepikan. 

Bahan floss telur kuning:
1 biji telur boleh guna 3 biji telur kuning 
Butter dalam +/- 8 sdb

Cara untuk floss kuning telur:
Masukkan butter dalam +/- 4 ~ 8 sdb kedalam kuali, cairkan. 
Sambil sentiasa dikacau dengan cepat, tuangkan kuning telur paras tinggi. Dengan menggunakan tangan yang sebelah lagi dikacau laju. 
Kacau dengan cepat. 
Bila dah menjadi floss, matikan api. 
Toskan minyak kemudian letak atas tisu supaya minyak menyerap. 
Guna lebihan mentega tadi,  kalau banyak keluarkan minyak mentega. 
Masukkan daun kari, bawang putih, halia, cili padi dan tumis sehingga wangi. 
Masukkan mushrooms seasonings, tak perlu dimasukkan garam. 
Masukkan kesemua bahan-bahan yang sudah digoreng tadi, gaulkan rata dengan separuh eggs floss dan separuh lagi ditabur. 
Hidangkan




No comments:

Post a Comment