Monday, 17 May 2021

Kobis Lobak Cah Berempah





Resepi by:@kim_kimberly1509 
Bahan-bahan:
Sedikit kobis hiris
1 batang lobak merah hiris 
Daun kari
1 biji cili merah hiris
6 biji tomato ceri potong 4
1/2 biji bawang besar hiris
1 ulas bawang putih hiris
1 sdt pes bawang putih+halia
A sdt biji rempah campuran, nak guna biji sawi saja pun boleh
Sedikit serbuk kunyit
Perisa 
Garam
Air sedikit

Caranya:
Sangai rempah sayuran dulu, baru dimasukkan minyak, kacau hingga minyak panas, pastikan api kecil nanti pahit rempah. 
Masukkan bawang besar, kacau hingga layu. 
Masukkan pes bawang putih+halia, kacau. 
Masukkan daun kari kacau hingga wangi. 
Masukkan tomato dan cili merah, kacau sehingga tomato layu. 
Jika kering, masukkan sedikit air. 
Masukkan lobak merah dan kobis, kacau sehingga empuk. 
Masukkan perisa dan garam, kacau rata. 
Sedia di hidangkan dengan nasi putih. 




No comments:

Post a Comment