Sunday, 2 May 2021

Ayam Limau Purut






Resepi by:@kim_kimberly1509 
Bahan-bahan:
1 keping ayam potong kecil
1 batang serai diketuk
2 helai daun limau purut
1 biji tomato dicincang
Garam
Perisa
Gula Jawa atau gula Melaka, jangan guna gula perang
Minyak mwnumis
Air secukupnya

Bahan-bahan dikisar kasar:
3 biji cili hijau
2 biji cilimerah
6 biji cili padi hijau
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai
1 hiris lengkuas
4 helai daun limau purut
4 batang daun ketumbar
1" halia

Caranya:
Blenh kesemua bahan-bahan rempah dan tapiskan air. Tos dan simpan air kisaran rempah untuk diguna nanti. 
Panaskan secukup minyak. 
Masukkan rempah yang dikisar tumis sehingga garing dan masak. 
Masukkan serai ketuk, daun limau purut dan tomato. 
Kacau sehingga tomato hancur. 
Masukkan ayam dan air kisaran rempah tadi. 
Tutup kuali supaya ayam cepat empuk. 
Masukkan garam, perisa dan gula jawa. 
Masak sehingga ayam empuk dan rempah bukan kering tapi lembab. 
Angkat dan taburkan hirisan daun ketumbar. 

Nota: Jika suka ayam boleh digoreng separuh masak. Tapi saya tak suka sebab guna minyak yang banyak. 





No comments:

Post a Comment