Resepi by:@kualihelena
Diolah by:@kim_kimberly1509
Bahan asal guna ayam saya gantikan dengan ikan, sebab tak suka udang.
Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal putih, kelar dan gaul dengan serbuk rempah kari ikan
1/3 cawan susu cair/fresh milk
1 ulas bawang putih cincang
1" halia cincang
3 biji cili padi merah
1/2 biji bawang holland hiris
3 sdb mentega
1 keping cheesedale, boleh juga guna tepung jagung untuk memekatkan, tapi saya sarankan guna cheesedale licin pinggan dijilat sekali🤭
1/4 sdt serbuk kari ikan
Daun kari
Serbuk lada hitam kisar kasar
Perisa
Garam saya tak masuk sebab cheese dah cukup rasa
Caranya:
Panaskan ikan dan goreng ikan sehingga masak/garing, ketepikan.
Gunakan kuali menggoreng ikan tadi dan Keluarkan minyak ikan.
Cairkan mentega, masukkan bawang holland, kacau.
Masukkan bawang putih dan halia, kacau lagi.
Kemudian masukkan rempah kari, daun kari dan cili padi, kacau sehingga rempah dan cili masak.
Masukkan susu, perisa dan serbuk lada hitam, kacau rata.
Masukkan cheesedale, kacau hingga cair.
Padamkan api, tuang sos buttermilk atas ikan.
Hidangkan panas-panas bersama nasi putih.
No comments:
Post a Comment