Resepi by:@kim_kimberly1509
Bahan-bahan:
1 tin Nenas dalam tin, toskan airnya, boleh juga mengguna Nenas segar dan dipotong kecil
Tepung perisa, saya mengguna tepung salt & garlic, boleh guna apa saja perisa
Tepung jagung
Sedikit cornmeals, jika ada
Cili flakes
Caranya:
Toskan air sirap nenas sehingga kering.
Kemudian buang air sirap atau boleh di simpan untuk kegunaan lain.
Taburkan tepung perisa, tepung jagung dan cornmeals pada nenas.
Gaul sebati secara perlahan-lahan, sehingga tersalut tepung pada nenas.
Simpan dalam peti sejuk sebentar +/- 30 minit.
Lepas di keluarkan dari peti sejuk, tabur lagi tepung jagung sedikit, gaul perlahan.
Panaskan minyak dikuali.
Masukkan nenas popcorns, goreng sehingga keperangan.
Angkat dan toskan minyak.
Cicah dengan sos Saba Mayonis Dip.
Sos Saba Mayonis Dip
Resepi asal: Saba Cream Cheese Spread
Diolah semula:@kim_kimberly1509
Bahan-bahan:
1 tin Ayam Brand Saba in olive oil, nak guna minyak pun boleh atau toskan minyak, hancurkan dengan garpu
Secukup Kewpie Japanese Mayonis
1 sdt daun kucai dihiris halus
2 ulas bawang merah kecil dicincang halus
Jika suka boleh dimasukkan 3 biji cili padi dicincang
Parutan kulit lemon dari 1 biji lemon
1/2 biji lemon, ambil jus
Serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam kasar
Garam secukup rasa
Caranya:
Masukkan Saba In Olive Oil kedalam mangkuk, hancur dengan garpu.
Masukkan kucai, bawang merah, kulit lemon, jus lemon, lada sulah, lada hitam, mayonis dan garam sedikit, kacau sebati.
Rasa dulu, kalau dah cukup perisa dan perasa bolehlah di simpan di peti sejuk dulu.
Bila nak makan keluarkan dari peti sejuk dan hidangkan dengan nenas popcorns.
No comments:
Post a Comment