Thursday, 16 September 2021

Apam Nasi







Resepi by: Puan Zura Zul via portmakan.com
Recooked by:@kim_kimberly1509 
Bahan-bahan:
1 cawan nasi
1 1/2 cawan air untuk kisar nasi
2 cawan tepung besar
1/2 cawan tepung gandum 
1/2 cawan gula, guna gula perang kasar
3 sudu teh yis Mauripan 
1 ~  2 sudu teh minyak
Secubit garam

Caranya:
Kisarkan 1 cawan air dengan nasi supaya mudah hancur dan halus. 
Lepas itu tambahkan 1/2 cawan air dan kisar lagi. 
Masukkan gula kasar dan kisar.
Satukan tepung beras, tepung gandum, garam dan yis kedalam besen besar. 
Masukkan bahan kisar, kacau dengan whisk atau pun boleh dikisar dengan blender. Gaul sehingga sebati. 
Dah sebati, perapkan sehingga adunan naik atau selama 30 minit hingga 3 jam. 
Sebelum dikukus kacau adunan sekali lagi, jangan dikacau lama. 
Bahagikan adunan kepada beberapa warna yang disukai. 
Panaskan pengukus bersama acuan kecil yang sudah disapu sedikit minyak. 
Balut penutup dengan kain supaya air tidak menitis pada permukaan adunan. 
Tuangkan 3/4 atau penuh. 
Kukus selama 15 ~ 20 minit dengan api sederhana. 
Kalau tak nak jenis pecah bahagian atasnya kukus selama 10 minit. 
Kalau nak makan berulang-ulang jangan digaul dengan kelapa. 
Simpan apam di bekas bertutup supaya tidak kering. 
Setiap kali nak menuang adunan pada acuan pastikan disapu minyak dan panaskan acuan. 

Bahan cicah:
Kelapa parut
Secubit garam
Kukus kelapa yang digaul dengan garam, sebentar saja atau sehingga kelapa panas bagi mengelak menjadi basi



No comments:

Post a Comment