Thursday, 23 September 2021

Ayam Tandoori Panggang





Resepi by: via bawang channel Puan Nurul Joe & Puan Fatimah Saari 
Recooked by:@kim_kimberly1509 
Bahan-bahan:
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk jintan manis 

2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar margerine, guna minyak sapi
2 sudu kecil garam, tak letak

3 biji bawang besar
10 ulas bawang putih
2" halia
3 biji buah pelaga
Daun ketumbar, tak ada guna akar ketumbar

1 biji lemon ambil jusnya
1 cawan Greek yogurt / plain yogurt
Pewarna merah, tak letak

Caranya:
Campurkan kesemua bahan-bahan diatas dan kisar halus. 
Gaul dengan ayam, kalau guna seekor ayam belah 4 dan kelarkan. 
Perap selama 5 jam atau semalaman dengan aluminium foil. 
Bakar dalam loyang tanpa aluminium foil dengan suhu 180°C selama 1 jam atau sehingga masak. 
Kalau nak goreng pun boleh. 

Saya goreng dikuali dengan minyak sedikit, pastikan ayam dikelar supaya masak. Api dapur harus dikawal supaya tidak hangus, guna api yang kecil supaya rempah tidak mudah hangus. 









No comments:

Post a Comment