Tuesday, 14 September 2021

Ayam Peri-Peri Jakarta






Resepi by: Encik Khairul Hakimin Muhammad
Recooked by:@kim_kimberly1509 
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam dipotong dan kelarkan
1 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu besar serbuk paprika atau serbuk cili
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh perahan air lemon
Secubit oregano
Secubit lada hitam
1 sudu besar gula kelapa, melaka atau perang
1 sudu besar minyak sayur atau jagung
Secubit garam

Caranya:
Masukkan kesemua bahan kecuali ayam kedalam mangkuk besar. 
Kelarkan bahagian isi ayam. 
Lumurkan ayam dengan bahan didalam mangku, perapkan selama 30 minit atau semalaman. 
Sambil tu bolehlah panaskan ketuhar, saya masak atas dapur gas. 
Bakar ayam dengan suhu kecil 120°C ~ 130°C selama 1 jam. 
Balik-balikkan setiap 20 minit. 
Bila dah kemerahan sapukan ayam dengan lebihan sos perap tadi setiap 15 minit. 






No comments:

Post a Comment