Sunday, 5 September 2021

Kacang Buncis, Labu Ular Cah Rempah






 













Bahan-bahan:
Kacang buncis yang saiz kecil lebih sedap
1 batang labu ular dihiris
1/2 labu bawang merah dihiris kasar
1/4 sudu teh biji sawi
Sedikit daun kari
1 batang cili hijau dihiris panjang
Garam dan perisa
Sedikit santan cair/air

Bahan-bahan diblend halus:-
2 sudu besar kelapa parut
1 sudu teh bijan putih
1/4 sudu teh biji jintan putih
2 sudu besar kacang tanah yang sudah disangai/kacang gajus/almond
1/4 sudu teh serbuk cili
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2" halia

Caranya:
Panaskan minyak.
Masukkan biji sawi, tumis sekejap saja kalau ditumis lama biji sawi akan rasa pahit.
Tambahkan bawang besar, tumis sehingga wangi.
Masukkan daun kari dan rempah yang dikisar, tumis lagi sehingga garing.
Tambahkan santan/air sedikit demi sedikit supaya tidak hangus.
Masukkan labu ular, garam dan perisa, bila labu ular dah hampir empuk, masukkan kacang buncis dan cili hijau.
Kacau beberapa kali, rasa dan angkat.
Kacang buncis tidak perlu dimasak terlalu lama.

No comments:

Post a Comment