Thursday, 23 September 2021

Rasam Ayam dan Tauhu Lembut








Resepi by: Serbuk Rasam Baba's
Recooked by:@kim_kimberly1509, sedikit olahan bahan
Bahan-bahan:
Ayam secukupnya, guna yang bertulang
1 pek tauhu Lembut dipotong kecil
4 sudu besar minyak
2 sudu besar serbuk rasam Baba's 
1/2 sudu teh biji sawi
1/2 sudu teh jintan manis
1 sudu teh kacang uluthu 
1/2" halia diketuk dan cincang
2 ulas bawang putih diketuk
1 biji tomato cincang kasar
1/2 bawang Holland dipotong baji
3 batang akar ketumbar
3 tangkai cili kering
Daun kari
Air secukup
Pes asam jawa
Garam, perisa dan hing

Caranya:
Panaskan minyak. 
Tumiskan biji sawi, uluthu, jintan manis, daun kari dan cili kering selama 1 minit. 
Masukkan serbuk rasam dan tumis sehingga pecah minyak. Pastikan tidak hangus. 
Masukkan air sedikit demi sedikit, tumis sehingga rempah masak. 
Masukkan tomato dan akar ketumbar, kacau hingga tomato hancur. 
Masukkan ayam dan tambahkan secukup air dan pes asam jawa. 
Masak sehingga ayam empuk. 
Bila ayam dan empuk, masukkan bawang Holland, halia dan bawang putih. 
Masukkan garam, perisa dan hing, kacau rata dan masukkan tauhu. 
Biarkan sehingga mendidih, padamkan api. 







No comments:

Post a Comment